Amanda Jakobsson Del 1: "Jag vill ha tough love"

Del 1. “Jag vill ha tough love”

Häromdagen träffade vi golfesset Amanda Jakobsson för första gången. Hon har nyligen examinerats från college i USA och förbereder sig nu för att spela Europatouren senare i år.

Vi vill veta hur man blir så sjukt bra på något och fick en stund med Amanda som hjälpte oss reda ut saken. Vi fick lära oss hur man gnäller in en birdie, vad som skiljer en amerikansk student från en svensk, samt hur golf hjälper en i det “vanliga” livet.

I del 1 får vi lära känna Amanda, och i del 2 får vi lära oss hennes knep och verktyg för att bli riktigt bra på något. Du hittar del 2 här

Vi tar en snabb recap på Amanda bara: Hon är nappt 24 år och bor i Göteborg. Hon har så lite i handikapp att hon har slutat räkna och hon har precis kvalat in i årets upplaga av Europatouren.

Varför golf?

Min pappa mutade mig med glass för att jag skulle följa med till golfbanan. Sen började jag tycka det var kul och märkte att jag blev bra.

Varför blev du så bra och när bestämde du dig för att satsa?

Jag tränade i ett bra lag med bra tränare (shoutout till Markus Forsbohl och Lysegårdens GK) och jag är bra att följa instruktioner, jag lyckas ofta få till de små tekniska justeringarna på typ första försöket.

Jag bestämde mig ganska sent, för jag spelade också fotboll fyra gånger i veckan fram till college och var en riktigt jobbig motspelare, om någon hade boll så låg jag på dom som tusan, antingen till de tappade bollen eller ramlade. Men jag var för rädd för att skada mig. Plus att i golfen får man äga resultatet själv, både om det går bra eller dåligt, så var det inte i fotbollen.

Hur var det att gå på college?

Det var jättekul, jag gick på Saint Leo i Florida och pluggade ekonomi inriktning media, och golf då. Coacherna på skolan håller utkik efter europeiska spelare för de fattar att vi är där på 100% allvar. En amerikansk student som kan köra hem på två timmar och hänga med sina föräldrar är inte lika hängiven som en som måste korsa atlanten. Dessutom festar vissa jäkligt hårt, de får inte dricka förrän de är 21 och vid det laget har ju vi europeer redan tröttnat.

Hur påverkade college din golf?

Man får även vara med i ett lag vilket gör att man utvecklas och kan ta del av hur andra tänker och tränar. Tränarna var hårda men rättvisa och det fick mig att utvecklas enormt. Det och tid till att träna i stort sett varje dag i fyra år. Det var i USA jag verkligen insåg att jag behöver tough love för att bli bäst.

Vad händer nu, du ska spela i Europatouren?

Jag har kvalat in och då återstår det mest tur för att jag ska få vara med i någon tävling för de har ett begränsat antal platser. Så nu under lågsäsong när kan jag inte träna lika mycket så lägger jag extra tid på saker som måste göras utanför golfen, som att jaga sponsorer, jobba och utveckla mig själv.

Nu känner vi Amanda lite bättre, i nästa del lär vi känna hennes metoder och får ta del av viktiga insikter hon har lärt sig genom golfen och hur man applicera de på annat. Du hittar del 2 här.